In 7 stappen een goede vacature maken

door Jeffrey Schulte – Laats bijgewerkt 

2023-08-10 22:34:07

Met een vacature geschreven in de schrijfstijl van jouw bedrijf haal je kandidaten over te solliciteren. Een heldere opbouw met de volgende zeven onderdelen maakt je tekst makkelijk te scannen voor de lezer.

1. Functietitel

Bovenaan je vacature staat de functietitel. Wees hierbij specifiek. Dus niet ‘adviseur’, maar ‘communicatieadviseur’. Benoem eventueel de branche- of productgroep en de locatie van je vestiging. Houd de titel zo kort mogelijk.

Gebruik woorden waar potentiële kandidaten online naar zoeken. Hiermee zorg je ervoor dat je vacature vindbaar is in zoekmachines en vacaturebanken.

2. Functieomschrijving

Beschrijf de functie. Zet hierin wat iemand feitelijk gaat doen, in welk team de kandidaat gaat werken en hoe de omgeving eruitziet. Geef een realistische en aantrekkelijke samenvatting van de baan, zodat je geschikte kandidaat doorleest. Gebruik de volgende zinnen en vul ze in:

Je bent verantwoordelijk voor…
De belangrijkste taak is…
Het team bestaat uit… en jouw rol hierin is…
Een typische werkdag ziet er als volgt uit…

3. Functie-eisen

De functie-eisen zijn de ervaringen en vaardigheden die nodig zijn voor een bepaalde baan. Denk aan gewenste opleiding, aantal jaar werkervaring en competenties (vaardigheden en eigenschappen). Som in minimaal drie en maximaal zeven punten duidelijk op waar een geschikte kandidaat aan moet voldoen. Maak de lijst niet langer, want dan denken mensen dat ze niet geschikt zijn en loop je mogelijk goede kandidaten mis. Kies vooral de belangrijkste functie-eisen.

4. Aanbod

Vertel je potentiële kandidaten vervolgens wat jij hen biedt. Benoem of het om een vast of tijdelijk contract gaat en voor hoeveel uur per week. Geef aan wat de primaire arbeidsvoorwaarden zijn, zoals loon, werktijden en vakantiedagen. Het salaris is vaak een discussiepunt. Sommige bedrijven zetten geen salarisindicatie in de vacature. Ze vertrouwen erop dat ze er met de kandidaat uitkomen. Twee belangrijke redenen om wél een salarisindicatie te geven: Ten eerste schep je realistische verwachtingen, waardoor je latere teleurstelling voorkomt voor de kandidaat en jezelf. Ten tweede wordt je vindbaarheid in zoekmachines en vacaturesites beter naarmate je meer kenmerken benoemt, zoals locatie, salaris en sluitingsdatum.

Heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Lees waaraan je moet voldoen in de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’.

Vermeld ook welke secundaire arbeidsvoorwaarden je biedt, zoals verlofdagen en pensioenregelingen. Je valt op als je hier benoemt wat jou bijzonder maakt, zoals een gratis lunch, sportschoolabonnement of flexibele werktijden. Wil je geen zzp’er of freelancer? Benoem dit dan specifiek. En noem ook eventuele doorgroeimogelijkheden. Zo bied je niet alleen een baan aan, maar ook een carrière.

5. Bedrijfsinformatie

Geef altijd wat bedrijfsinformatie. Wat doet je bedrijf en waar sta je voor? Beschrijf je organisatiecultuur en werksfeer kort en bondig. Wees eerlijk, want je nieuwe werknemers komen er altijd achter als je je anders hebt voorgedaan.

6. Sollicitatieproces

Benoem tot slot hoe iemand kan solliciteren, hoe de tijdlijn van het sollicitatieproces er ongeveer uitziet en wie de contactpersoon is. Zo weten kandidaten wat ze kunnen verwachten.

7. Sluitingsdatum

Eindig de vacaturetekst met de datum waarvoor de geïnteresseerden moeten reageren. Zo’n sluitingsdatum zet aan tot actie.

Bron: KvK/Juliëtte Geers